Docent Anna Marseglia vid Karolinska Institutet får Fortes projektbidrag - nästan 5 miljoner kronor - till ett projekt om könsskillnader inom social hälsa, motståndskraft och kognition över livsloppet (samspelet mellan biologiska och sociokulturella aspekter).
– Jag är fortfarande lite chockad, men djupt hedrad och exalterad över den här otroliga nyheten, säger hon.
Hon disputerade som affilierad i SWEAH 2018 och nu ska hon leda ett projekt i tre år (2025-2027). Det kommer att genomföras av ett multidisciplinärt forskarlag som samlar expertis inom geriatrisk epidemiologi, psykologi, medicinsk sociologi, neurovetenskap och ingenjörsvetenskap.
– Vårt mål är att utforska hur social hälsa (SH) påverkar både kognitiv funktion och de biologiska mekanismerna för motståndskraft – "brain maintenance (BM) och kognitiv reserv (CR) – över hela livslängden, med särskilt fokus på faktorer som är relevanta för kvinnors hälsa, säger Anna Marseglia.
Detta ska uppnås genom tre forskningsspår, med hjälp av ett nytt ramverk utvecklat av det europeiska SHARED-konsortiet:
- Att undersöka effekten av SH från mitten till slutet av livet, på kognition innan demens manifesterar, med tanke på multisjuklighet och stress.
- Att undersöka hur SH bidrar till att bevara hjärnans integritet (BM) och/eller kognition i närvaro av neuropatologiska förändringar (CR).
- Förstå rollen av könsskillnader i relationen SH-resiliens, med fokus på könsspecifika biologiska (t ex. hormonella) och sociokulturella faktorer.
– Vi kommer att använda data från svenska Betula-projektet och den brittiska biobanken, och använda vår interna algoritm för artificiell intelligens för att generera biologiska mätningar av BM och CR, som förutsäger hjärnans ålder från "neuroimaging".
Det kommer att utmana mig personligen. Jag hoppas kunna vara en rättvis och stödjande "chef".
Anna Marseglia är exalterad över projektet av flera anledningar.
– För det första stämmer det överens med min passion för att förebygga demens och förstå könsrelaterade skillnader, och det bygger naturligt på det arbete jag påbörjade under min postdoc som en del av SHARED-konsortiet. För det andra kommer projektet att främja nya samarbeten och stärka befintliga partnerskap med både svenska och internationella team, så som de vid KI, Umeå universitet, Radboud University Medical Center i Nederländerna och i USA. Dessutom kommer det att hålla mig närmare SWEAH! För det tredje kommer det att utmana mig personligen, eftersom jag kommer att anställa personal för första gången, och jag hoppas kunna vara en rättvis och stödjande "chef", fortsätter hon och kan förhoppningsvis snart utannonsera bland annat en postdoc-tjänst.
På lång sikt hoppas Anna Marseglia att resultaten kommer att hjälpa läkare och folkhälsopersonal att utveckla skräddarsydda insatser för att minska risken för demens för både kvinnor och män. Genom att fokusera på specifika aspekter av social hälsa, strävar teamet efter att förbättra kognitionen innan demenssymptom uppstår.
Nytt projekt om alkoholproblem
Postdoc Wossenseged Jemberie, Umeå universitet, disputerade som SWEAH-ansluten 2023 och får nu Fortes etableringsbidrag om 3,7 miljoner kronor till ett projekt om tillfrisknandeinriktat vårdsystem för äldre med alkoholproblem.
– Det var en så trevlig överraskning att få de goda nyheterna. En kollega till mig skickade mig en uppdatering angående ett annat projekt där jag är medsökande, så när kollegor skickade sina gratulationer trodde jag först att det handlade om det projektet, säger Wossenseged Jemberie.
Det var inte förrän en annan vän specifikt gratulerade honom till startbidraget, som han kontrollerade på Fortes hemsida.
– En sån underbar känsla! Jag uppskattar verkligen den här typen av bidrag, som gör att forskare tidigt i karriären kan delta i forsknings- och undervisningsaktiviteter. Jag är tacksam för min Institution för socialt arbete, som gick med på att vara min värd och stötta min akademiska karriär.
Projektets titel är "Towards Recovery Oriented Systems of Care for Older Persons with Alcohol Problem (ROSC -OPAP): Studies of Interventions Across the Care Continuum" och pågår under tre år.
Forskarna vill åtgärda kunskapsluckor om de insatser som äldre personer med alkoholproblem (OPAP) får över hela vårdkedjan. Med tanke på utmaningarna inom vårdsamordning, brukarmedverkan och uppföljning finns det farhågor, att de här personerna inte får vårdinsatser som fullt ut tillgodoser deras behov. Genom ramen för Recovery-Oriented Systems of Care (ROSC) syftar projektet till att identifiera och utvärdera insatser från social- och hälsovårdstjänster. Man ska också bedöma effektiviteten av dessa interventioner, behandlingstillfredsställelse och andra användarrapporterade erfarenheter och resultat.
Vad kommer du göra i projektet?
– Under hela projektet kommer jag samarbeta med forskare och praktiker i Sverige, Danmark och USA, som stöttat min ansökan. Jag kommer även ha ett nära samarbete med användargrupper som aktivt kommer att bidra under projektets alla faser.
Även nytt projekt inom kognitiv hälsa
Biträdande lektor Kuan-Yu Pan, Karolinska Institutet, disputerade 2019 affilierad vid SWEAH och får även han ett projektbidrag på uppemot 5 miljoner kronor. Han ska leda projektet "SPARK: Studier av yrkesexponering för partiklar och kognitiv hälsa". Under postdoktiden fokuserade hans forskning inte på åldrande.
– Men åldrandeforskning och förebyggande av demens har alltid legat mig varmt om hjärtat. Med det här nya projektet hittar jag tillbaka till detta, säger Kuan-Yu Pan.
I projektet kommer hans team att använda både registerbaserade och befolkningsbaserade data för att undersöka ett brett spektrum av yrkesmässiga partikelexponeringar i relation till risken för kognitiv funktionsnedsättning och demens, liksom neuropatologiska förändringar i hjärnan.
– Jag kommer att arbeta med ett multidisciplinärt team med expertis inom yrkes-, geriatrisk och miljöepidemiologi, psykologi och folkhälsa. Jag känner mig otroligt hedrad över att få Forte-anslaget. Samtidigt är jag lite nervös, eftersom jag inte har så mycket erfarenhet av att leda ett sådant här projekt. Jag vet att det kommer utmaningar, men jag ser verkligen fram emot att komma igång.