– Det är väldigt viktigt med en extern granskning, eftersom Lunds universitet och de ytterligare 12 lärosäten som finansierar SWEAH behöver underlag inför beslut om forskarskolans framtid. Det avtal som reglerar samarbetet och finansieringen löper ut i december 2026, säger SWEAH:s grundare och koordinator Susanne Iwarsson.
En extern expertpanel, bestående av professor Kerstin Tham, tidigare rektor vid Malmö Universitet, professor Marja Jylhä vid Faculty of Social Sciences, Tampere University och professor Clemens Tesch-Roemer, German Centre of Gerontology i Berlin, har fått uppdraget att granska forskarskolans verksamhet, med fokus på åren 2022-2024.
Granskarna kommer till Lund den 8–9 april nästa år, i samband med vårterminens doktoranddagar, för att träffa och intervjua doktorander, lärare, SWEAH:s ledning, samt rektor och prorektor för Lunds universitet. Under våren och försommaren ska de även tala med styrelsens ordförande och ledamöter, alumner, handledare, samt partnerrepresentanter på forskar- respektive ledningsnivå.
Utvärderingen utgår från en självvärdering som forskarskolans ledning och styrelse just nu arbetar med, baserad på frågor som tagits fram centralt vid Lunds universitet och godkänts av partnerrepresentanter på ledningsnivån. Lunds universitet har avsatt medel för att finansiera granskningen. Självvärderingen ska vara klar till årsskiftet och granskarnas rapport ska lämnas till Lunds universitet i juni 2025.
Bakgrund
Den nationella forskarskolan om åldrande och hälsa, SWEAH, etablerades 2014 efter att Vetenskapsrådet (VR) beviljat 25 miljoner kronor för satsningen. Under bidragsperioden genomförde VR en halvtidsutvärdering och en extern vetenskaplig rådgivningskommitté engagerades för att ge utvärderingsrapporter och förslag. Bidraget från VR slutrapporterades under 2022.
Lunds universitet är värd för SWEAH, med professor Susanne Iwarsson som koordinator. Ethel Forsberg, före detta generaldirektör för Forte, är styrelseordförande.
Under perioden 2019–2021 fick forskarskolans koordinator ett uppdrag av dåvarande rektor för Lunds universitet att utreda förutsättningarna för fortsatt verksamhet. Ett samarbetsavtal tecknades mellan 12 lärosäten;
- Blekinge Tekniska Högskola
- Göteborgs Universitet
- Högskolan Dalarna
- Högskolan Kristianstad
- Jönköping Universitet
- Karolinska Institutet
- Linköping Universitet
- Linnéuniversitetet
- Luleå Universitet
- Lunds Universitet
- Umeå Universitet
- Örebro Universitet
för samfinansiering och samarbete inom forskarskolan under ytterligare fem år (2022–2026). Mittuniversitetet anslöt sig till samarbetet från 2023. Den totala årsbudgeten är drygt 3 miljoner kronor.