Onlinemöte: Varför behöver Sverige mer kunskap om åldrande och hälsa?
Forskning om ny teknik för äldre personer med demens och vikten av att identifiera personer med åldersskörhet. På SWEAH:s frukostmöte den 7 oktober delar några av forskarskolans doktorander och postdoktorer med sig av kunskap som kan ge äldre personer ett bättre liv.
Varför behövs det mer kunskap inom åldrande och hälsa i Sverige? Hur kan den kunskap som utvecklas av SWEAH:s doktorander användas inom vård- och omsorgsverksamheter i Sverige?
Det här är ett par frågor som SWEAH kommer att utforska tillsammans med alla som har ett intresse för kunskapsutveckling inom åldrande och hälsa.
Professor Susanne Iwarsson, koordinator för SWEAH, och forskarskolans ordförande Margareta Pålsson berättar om hur de ser på forskarskolans framtid.
Mötet livesänds den 7 oktober med start 08:30 och pågår fram till 10:30 via länk.
Anmäl dig här (obligatorisk anmälan)
Följ livesändningen här
Mötet kommer att spelas in för att senare läggas på SWEAH:s hemsida. Som åhörare är du anonym om du väljer att ha datorns kamera avstängd under mötet, och om ev frågor ställs via chatten.
Mer om SWEAH-doktorandernas och postdoktorernas bidrag
Äldre med demenssjukdom kan lära sig ny teknik
Elias Ingebrand, doktorand inom åldrande och social förändring vid Linköpings universitet och knuten till SWEAH:s forskarskola, undersöker teknikanvändning bland personer med demenssjukdom. Det finns en föreställning om att personer med demens inte kan lära sig nya färdigheter, men Elias Ingebrands pågående forskning visar att personer med demens kan lära sig använda surfplattor.
Vikten av att mäta skörhet hos multisjuka äldre
Det finns mycket kunskap om benskörhet, men det finns stora kunskapsluckor kring åldersrelaterad skörhet. Amelie Lindh Mazya, doktorand inom klinisk geriatrik vid Karolinska institutet, undersöker hur sjukvården kan bli bättre på att identifiera äldre med skörhet.
Tidiga tecken på demenssjukdom behöver inte leda till diagnos
Marieclaire Overton, postdoktor inom geriatrik vid Lunds universitet, undersöker vad som händer med personer med lindrig kognitiv störning. Diagnosen anses vara ett förstadium till demenssjukdom, men hennes forskning visar att det inte alltid behöver leda till en sådan diagnos.
Att åldras som fattig i Bangladesh
Owasim Akram, doktorand i statsvetenskap vid Örebro universitet och ansluten till SWEAH, forskar om äldre personer i Bangladesh som lever i extrem fattigdom. Kunskapen kan leda till bättre åtgärder för att förbättra villkoren för äldre personer i utvecklingsländer.
Så bidrar SWEAH till kunskapsutveckling
Den nationella forskarskolan SWEAH ger unga forskare tillgång till värdefulla nätverk. Postdoktor Charlotta Nilsen, forskare vid Stockholms universitet och knuten till SWEAH, berättar om hur forskarskolan kan höja kvaliteten på forskning inom åldrande och hälsa.