Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Så kommer du igång med ditt skrivande

Gruppfoto doktorander och mentorer på balkong i trapphus.
Vårens doktoranddagar i Lund är ett "retreat", där det ges gott om tid för det egna skrivandet. Foto: Lill Eriksson

Vårens doktoranddagar med SWEAH den 8-10 april är ett kreativt frosseri i skrivandets konst. Hur skriver man egentligen bästa kappan och hur får man till en vetenskaplig artikel som verkligen fångar läsaren?

Efter första dagens workshop "Att skriva en introduktion till manus eller kappa", kastade sig doktoranderna ut i eget skrivande. Runt om i Forum Medicums små grupprum flödade kreativiteten, under vägledning av SWEAH:s mentorer. 

Kvinna vid SWEAH-skylt
Linnea Körlof. Foto: Lill Eriksson

Vilket är ditt bästa skrivtips?

– Att sätta igång och inte vänta - för att ha något att utgå ifrån. Så bara skriv något, även om det inte blir helt rätt från början, säger Linnea Körlof, doktorand vid Luleå tekniska universitet.

Man på balkong i trapphus
Benjamin Kröger. Foto: Lill Eriksson

– Gå ihop med några andra och sätter er och skriv i 45 minuter. Ta en kaffepaus och skriv sedan 45 minuter igen. Utan telefoner och email. Bästa tiden för mig att skriva är på morgonen, då är min hjärna som mest kreativ, säger Benjamin Kröger, doktorand från Karolinska Institutet.

– Jobba när du har momentum, skriv om det som är intressant för dagen. Jag har alltid massor av tankar på gång, så det kan vara utmanande, men det brukar vara lättare att bli motiverad när man väl är igång, säger Stina Larsson, doktorand från Linköpings universitet. 

Kvinna i blå blus vid SWEAH-skylt.
Stina Larsson. Foto: Lill Eriksson

– Gör "mind maps", så du får en struktur innan du börjar. Sedan skriv ett steg i taget utifrån "vad", "varför", "hur" och "vad är viktigt?", säger Sarah Nauman Ghazi, doktorand från Blekinge tekniska högskola.

Kvinna i jeansjacka vid bänk och bord
Sarah Nauman Ghazi. Foto: Lill Eriksson

– Hm, just det är jag här för att ta reda på... Jag tror det handlar om att sätta sig ned och försöka. Och att sätta små mål för sitt skrivande, säger Ana Sabsil López Rocha, doktorand från Karolinska Institutet.

Kvinna i trapphus.
Ana Sabsil López Rocha. Foto: Lill Eriksson

På kvällarna arrangerade SWEAH:s doktorandgrupp vid Lunds universitet pizzamingel, biljardspel och shuffleboard, samt en gemensam mexmiddag för doktoranderna och mentorerna.

Fyra kvinnor sitter och skriver på sina datorer vid ett bord.
Sarah Nauman Ghazi, Lizett Norin, Maya Kylén och Samantha Svärdh inne i ett "skrivar-flow". Foto: Lill Eriksson