Pernilla Alencar Siljehag har presenterat sitt forskningsprojekt och fått ett rejält kunskapsutbyte med andra europeiska forskare.
– Jag besökte bland annat forskarnätverket NOVA Ageing group och sociologen Ana Paula Gil, som forskar på äldres behov av omsorg. I Portugal är det främst anhöriga som vårdar. Det finns också vård- och omsorgsboende i viss utsträckning, men ingen hemtjänstservice att tala om, säger hon.
Gil har skrivit spännande artiklar om detta och studerat lagstiftning, lokala rutiner och olika intressenters (äldre personer, närstående, personal, ledning) upplevelser och perspektiv.
Vårdcentralen Unidade de Saúde de Ajuda ligger i bostadsområdet Boa Hora à Ajuda (betyder ungefär ”Bra tillfälle att ge hjälp”) och där träffade Pernilla familjeläkaren Marta Fournier. Hon undervisar läkarstudenter på medicinska fakulteten på NOVA och håller seminarier med simuleringsövningar för att träna studenterna inför kliniskt geriatriskt arbete.
Vårdcentralen tar emot patienter i alla åldersgrupper, men har särskilda resurser och specialisering i geriatrik.
– De har en ovanligt hög andel patienter över 65 år, 30 procent. Det varierar väldigt mycket i Portugal mellan olika vårdcentraler hur lokaler ser ut och vilken kompentens som finns. Den här vårdcentralen är toppmodern, de har en sjuksköterskegrupp som gör hembesök hos äldre personer dagligen. Marta själv ger vård i hemmet varje vecka. Hon vill gärna doktorera och har sparat pengar i många år. Men hon måste betala för själva studierna, det finns inga studielån. Hon ramlade nästan av stolen när hon hörde att man som doktorand får lön i Sverige.
Hon ramlade nästan av stolen när hon hörde att man som doktorand får lön i Sverige."
Fakultetsbyggnaden ligger i gamla klosterlokaler.
– Här har jag suttit och skrivit de dagar jag inte haft studiebesök och möten med andra forskare, en massa studenter från Portugal och många andra länder.
EpiDoc-gruppen är en forskargrupp som samlar in och använder cohort-data på liknande sätt som Snack-K, men deras datainsamling sker ute i klinisk vård runt om i Portugal med assistans av forskarassistenter.
– Deras fokus är ännu aktiva och ”pigga” personer 65+ och de jobbar också med implementering av sina resultat och annan äldreforskning genom prevention och utbildning om levnadsvanor. De har bland annat tagit fram ett flertal appar, TV-programserier och en bok som riktar sig till målgruppen. De ingår också i NOVA:s nätverk för äldreforskning.
Pernilla deltog också på European Public Health Conference i Lissabon, men det låg utanför SWEAH:s finansiering.
– Det var ändå en stor hjälp att jag fick resestipendiet i anslutning till konferensen, det blev lägre kostnader än om jag hade åkt på två separata besök. Jag tycker det är klokt att försöka samla sina utlandsäventyr, för miljöns skull.
Se fler av Pernillas bilder i våra sociala medier.